UTERUMSSKOLA

Vi använder oftast begreppet uterum även när vi menar vinterträdgårdar eller väderskydd. Skillnaden ligger i isolergraden och hur stora delar av året du önskar använda rummet. 

Vinterträdgårdar är välisolerade i alla delar av konstruktionen, dvs. både i golv, tak, väggar, fönster och dörrar medan uterum är enklare slutna byggnader med minst en inglasad vägg. Väderskydd kan vara allt från enkla kanalplasttak över altanen till glasade terrasstak med sidoväggar.

Sveriges mest älskade rum

Uterummet har vunnit en alldeles särskild plats i svenskarnas hjärtan. Det är här vi umgås och njuter av närheten till trädgården och naturen. En plats för liv och rörelse, för avkoppling eller både och. Här tipsar vi om vad du ska tänka på när du planerar ditt nya favoritrum.

Intresset för uterum bara växer. Det är ett smart sätt att förlänga sommarsäsongen. Väljer du en vinterträdgård kan du dessutom njuta året om. 

– Det är verkligen ett uppskattat rum. I ett oisolerat uterum kan man sitta från april till september. Vill man investera lite mer kan man satsa på en isolerad vinterträdgård, säger Lennart Edholm, vd för Berlings Glas, som är Schüco Premium Partner.

En stor fördel med Schücos produkter är att du kan beställa exakt de mått du vill ha, här finns inga begränsande standarder att hålla sig till.

Tio tips till bästa uterummet

1. Matcha husets karaktär

Matcha husets karaktär. Ta hänsyn till hur ditt befintliga hus ser ut. Är det ett gammalt hus vill du kanske att uterummet ska smälta in så bra som möjligt. Är det en nybyggd villa i modern stil kanske det passar med en design som sticker ut.

2. Välj rätt väderstreck

Söder eller väster ger mycket ljus medan norr och öst ger ett mjukt, ?behagligt ljus. Önskas direkt söderläge, välj ett täckt tak så undviker du ett väldigt varmt rum ?med skarpt ljus.

3. Undvik det vanligaste misstaget – att bygga för litet

En fin matplats och en skön soffgrupp och plötsligt blir det trångt. Ta till några kvadratmeter extra, det kommer du inte att ångra.

4. Behoven styr planeringen

Tänk noga igenom familjens behov. Hur stor del av året ska uterummet användas? Ska det vara en integrerad del av huset eller ett rum du utnyttjar för att förlänga sommarsäsongen? Ska ni använda det som matplats, extra vardagsrum eller växthus?

5. Ventilation och solskydd

Stora glaspartier kan göra rummet varmt mitt på dagen. Det bör därför ha öppningsbara partier åt två håll så att du kan vädra och få genomdrag. Använd gärna solskyddsglas som reducerar 30 procent av solvärmen, lamellglas som tar bort UV-strålningen så att inte möbler bleks och automatiserade takfönster för smart vädring.

6. God anslutning till huset

Placera uterummet smart i förhållande till den befintliga huskroppen. Tänker du fika eller njuta av goda middagar i rummet bör det ligga i anslutning till köket. Vanligast är att det placeras nära kök eller vardagsrum.

7. Bygg bort trösklar

Planera in infästningar för glaspartier redan på ritningen. Sänk ned reglar i betongstommen så slipper du höga trösklar mellan uterum och huskroppen. Snyggt och funktionellt.

8. Prova produkterna innan du köper

Att få priser på olika produkter är bra, men besök även olika leverantörer för att se hur lösningarna ser ut i verkligheten.

9. Sittplats utanför

Mitt på dagen kan det vara för varmt att sitta i uterummet sommartid. Då är det trevligt att ha nära tillgång till ett trädäck eller en stensatt uteplats.

10. Se uterummet som en investering, inte en kostnad

Ett välplanerat uterum höjer din livskvalitet och blir snabbt den bästa platsen i huset.